Как да се ориентираме в емоциите на детето и да му бъдем от помощ?

Асоциация АЛА е партньор в проекта IHEM по програма Еразъм. Целта на проекта е да даде възможност на медицински специалисти и родители да окажат подкрепа на децата с вродени лицеви аномалии, за да получат те възможно най-доброто образование и да преодоляват трудности в процеса на обучение, което е важна предпоставка за реализацията в живота. По проекта за разработени обучителна модули, допълнители материали за учители, родители и специалисти и са достъпни на сайта: http://www.ihem.no/About-this-project.

В книжката за родители има практични съвети, които могат да са много полезни. Ето и някои от тях:

Защо е важно децата и младите хора да имат положителната настройка?

Всички ние искаме децата ни да имат добър живот. Усещането за благополучие и положителното мислене са предимства в живота. Всичко, което отличава детето или младия човек от връстниците му, например не се справя в училище толкова добре колкото връстниците си, няма толкова приятели, колкото би искал да има, има необичаен външен вид и/или е подложен на стрес у дома си, може да бъде потенциален източник на стрес.

Ако детето или младият човек има лошо настроение, изпитва тревожност или депресия, може да забележите някои от следните признаци:

Гняв, враждебност или сигнали, че са подозрителни към другите хора;
Редовно изпитва и/или изразява неудовлетвореност;
Изпитва висока степен на тревожност, когато е отделен от родителите си или е далеч от дома;
Прекомерна тревожност; ирационални страхове; пристъпи на паника;
Показва безпомощност или безнадеждност.

Какво можем да направим?

Насърчете детето/младежа да „изключи“ цикъла на тревожни мисли или да неутрализира негативните като същевременно увеличи диапазона на положителните мисли. Помогнете им да си представят как извеждат и  заключват тревожните си мисли на „безопасно място“ и ще ги отворят, само когато ги споделят с родител, учител или ментор.
Вместо във всяка ситуация да си представя най-лошия възможен изход помогнете му да погледне на притесненията си в перспектива, като го насърчите да си представи възможните последствия от ситуацията (например, най-добрите, най-лошите и най-вероятните).

Помогнете на детето/младежа да си създаде навика всяка вечер преди лягане, да помисли за 3 добри неща, случили се през този ден. (Положителни мисли за това, което той / тя е направил или постигнал).
Научете детето/младежа как да се освобождава от напрежението в стресови ситуации.  Научете го да вдиша бавно като брои до 3, а след това да се издиша бавно като брои до 5.  Да го повтори 3 пъти. Предложете и други начини за справяне със стресови ситуации, например, да се разсея като напусне стаята, да изпълнява умствени задачи, да решава Судоку или да играе компютърни игри (в които няма стрес).

Насърчавайте детето/младежа да тренира редовно, тъй като това ще му помогне да подобри настроението си.  Това ще го накара да се чувстват по-добре по отношение на външния си вид, независимо от това дали тренировките всъщност променят фигурата.  Насърчавайте упражненията за удоволствие и здраве, а не за участие в състезания.