Въведение

Уважаеми родители, скъпи деца!

С колегите от мултидисциплинарния екип, който Ви подкрепя и лекува в Отделението по „Пластична и краниофациална хирургия“ на УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив, решихме да използваме неограничените възможности на интернет пространството. Преките ни контактите с Вас са регулярни, но често през продължителен период от време.

Ще отворим още един прозорец, чрез който периодично ще получавате полезна информация по теми, които касаят цялостното развитие на децата в различните възрастови периоди, възрастовите кризи, кога се случват, какво родителите могат да очакват, как да се обяснят едно или друго странно, непривично поведение, което децата демонстрират, как да се стимулира потенциала им и да се използват за отправна точка силните страни, а не дефицитите.

Без да се измества фокуса от децата и техните комплексни потребности, „под светлината на прожекторите“ ще бъдете и Вие, родителите, с информация за това, какво може да Ви направи по-успешни, по-удовлетворени и по-сигурни в решенията, които ежедневно взимате.

В работата си, всички от екипа, следваме принципите на социално-здравния подход, когато едно дете се ражда различно. Имаме разбиране, че необходимостта от жизнено важна медицинска интервенция се съпътства и от психо-емоционална подкрепа на родителите и детето, когато то е достатъчно голямо, за да осъзнава чувствата си, да преживява тревоги, да търси своето място в групата на приятели, съученици, в обществото. Важно е децата да растат със самочувствие, че могат да се справят, ако им е трудно, да знаят как да потърсят помощ и да не се притесняват да го правят.

Вие, уважаеми родители, сте наш пълноправен партньор. Важно е да бъдете информирани, да развивате компетенции, да имате знания, за да взимате съгласувани решения за децата си. И тези решения да Ви носят спокойствие и увереност, че това е правилният начин. Вашата сигурност ще Ви прави по-силни, в ежедневните борби с битуващите стигми в обществото ни по отношение на различните.

„За страницата на психолога“ в сайта на АЛА, ще очакваме и Вашите предложения за теми, които са актуални и Ви вълнуват!

Силвия Караколева, психолог.