Възможно приложение на опита на АЛА с електронното досие ЕМДЛА в Испания

Специалисти от Испания проявявят интерес към разработеното от АЛА електронно досие, имат желание да го внедрят в тяхната практика

По покана на Болницата Вал ДЕБРОН (Val d’Hebron) – Барселона и Испанското дружество за лицеви аномалии и чрез КОСТ проект CA16234 – Неравенства при лечението на лицевите аномалии в Европа, професор Анастасов беше на кратка научна мисия в Испания за периода 2 до 6 април 2018.

През ноември 2017, в Сарагоса, Испания професор Анастасов представи дейността на Асоциация АЛА и ЕМДЛА пред Испанското дружество за лицеви аномалии. Нейният председател – професор Хоакин Гаратея изрази желание да се направи пилотен проект за разработване на подобно досие в една или две болници в Испания и в крайна сметка на национално ниво. Използвайки КОСТ проекта, Болницата ВАЛ Деброн (Val d’Hebron), най-голямата болница в Каталуня и една от големите в Испания, прие с изключителен интерес професор Анастасов. Болницата е и част от европейската мрежа за редки лицеви аномалии. Д-р Монсерат Мунил – лицево-челюстен хирург от Барселона, която е член на КОСТ, отговоря за лечението на деца с цепнатини на устната и небцето беше прекият инициатор на посещението.

Професор Анастасов беше приет от зам. директора на болницата – Francesc Iglesias (Adjunt a la Gerència), César Velasco (Director de Gestió Integral i Innovació), Eva Aurín (Cap de la Unitat d’Innovació eHealth. В следващите дни се проведоха срещи с над 50 различни заинтересовани участници, между които лекари – лицево-челюстни, пластични, УНГ, неонатолози, генетици, ИТ специалисти, статистици, логопеди и медицински сестри, епидемиолози и лекари от мрежата за редки болести в други направления, както и с представители на родителската асоциация на Каталуня. Състоя се и среща с частната фондация – TICSalut – Technology, Innovation and Health, която се занимава с иновации и има проекти за социални и медицински проблеми.

Засега основните проблеми за прилагането на ЕМДЛА в Испания, освен финансирането, е, че техният съществуващ модел за документиране трябва да позволи интегрирането на нашия без това да създаде конфликти в системата. В близко време очакваме новини по тази тема, като се надяваме да бъдем полезни и извън България. Предстои там, на местно ниво – болнично и правителствено, да се дискутират различни варианти за постигането на тази цел, като явно ЕМДЛА се оценява високо в Испания и по-малко у нас в България. Преди 3 години Петя Цървуланова направи представяне на нашия модел пред ИТ специалисти от нашето Здравно Министерство, но не последваха никакви инициативи от тяхна страна.

Със съжаление, въпреки всичко, което АЛА е направила за информиране на нашето Здравно Министерство и Здравна Комисия, констатираме и липсата на конкретни действия на нашите държавни институции във връзка с приетия от 2015 година Технически документ на СЕН, https://ala-bg.org/wp-content/uploads/2016/06/CEN_TR_16824.pdf .