Ирена Валентинова Лазарова

Казвам се Ирена и съм майка на две прекрасни момчета – на 8г. и 11–месечно бебе. Втората ми бременост протичаше нормално, до момента, в който на първата фетална морфология ми съобщиха, че бебето има проблем – пълна едностранна цепнати на устната и небцето, за съжаление представен ми с народния термин „ вълча уста” – понятие , което само по себе си шокира и стресира, още повече, когато не си се сблъквал и в обкръжението не си имал познат с такъв проблем.  За първи път разбрах, че съществува такава малфорция и информацията, която ми предостави преглеждащата ме докторка беше нищожна. Излизайки обляна в сълзи от кабинета, придружавана от сина ми не знаех на кой свят се намирам, как ще съобщя тази новина на таткото и на семейството си. Въпросите, които се въртяха в главата ми бяха много. Пред мен поставиха въпроса за прекъсване на бремеността, но как да направя това, като точно в този момент малкото същество в мен, вече беше оформено човече и за първи път ритна, сякаш да покаже, че въпреки новината иска да се роди, за да може да озари дома ни. От този момент, четейки информацията за аномалията, ума ми игнорираше всички негативни страни на проблема, възприемах само положителното и сега връщайки се назад не съжалявам и за минута, че взех решението да запазя сина си. Решение, което без помощта на форума, родителя за контакт, с който си срещнах и мултидисциплинарния екип, може би бих взела трудно.
И така на 13.05.2013г се роди нашето малко съкровище Валентин. Оказа се, че цепнатината е само на устната и венеца, без зесегнато небце, което разбира се ни зарадва. Към  момента (01-04-2014)  сме минали етапа на първата операция и се радваме на един буен, лъчезарен и със собствено мнение бебок. Зная, че каквото и да ни предстои ще успеем  да се справим с безценната подкрепа на семействата преминали по този път и на великолепния екип на проф.Анастасов.
Тъй като това са хората, от които получих първоначална подкрепа, взех решението да се присъединя към екипа – мрежата от родители за контакт, за да мога да помогна с опита, който имам и да окажа морална подкрепа на тези от Вас, които желаят да споделят и искат да поговорят без притеснение за вълнуващите ги притеснения и въпроси относно аномалията.

Email: irevalla@yahoo.com
Тел.: +359-878-456-714

Веселка Хаджиева

Майка съм на момченце (на 2 г.) с едностранна цепнатина на устната, венеца и небцето.
По време на бременността ми беше диагностицирана цепнината на детето. Сблъсках се за съжаление с неадекватното поведение на част от медицинския екип в болницата. В този труден момент успях бързо да се взема в ръце и окопитя благодарение на моралната подкрепа, която ми оказаха семейството , приятелите и Ала за което съм им безкрайно признателна.
Вече сме минали операциите на устната и небцето, развиваме се добре и цепнатината не представлява огромен проблем – храни се добре и говори добре.
Синът ми расте като едно абсолютно нормално и щастливо момченце, ходи на градина, играе и се забавлява като всички други деца. И е много красив. Готова съм и искам да помагам на родители, на които им се раждат дечица с такъв тип малформации, защото съм готова да говоря за това, готова съм да споделя личния си опит. Превъзмогнала съм емоционално „проблема” много отдавна. Искам да вдъхна куража на всички вас, да намаля безпокойствието ви и най-вече паниката в един такъв момент и да ви накарам да се усмихнете и да се радвате на появата на тази нова душичка на белия свят.
Много ми харесва тази мъдра поговорка на Паулу Коелю: „Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят”.

Email: vesi_emiliqn91@abv.bg

Тел.: +359 879-164-722 (10:00-17:00)

Петя Цървуланова

Майка съм на момченце (на 8 г.) с едностранна цепнатина на устната, венеца и небцето.

По време на бременността ми не беше диагностицирана цепнатината на детето и при раждането бях изключително изненадана и объркана. Сблъсках се за съжаление с неадекватното поведение на част от медицинския екип в болницата, което по-скоро беше продиктувано от житейското им тесногръдие, отколкото от позицията им на професионалисти. В този труден момент успях бързо да се взема в ръце и окопитя благодарение на моралната подкрепа, която ми оказаха семейството и приятелите, за което съм им безкрайно признателна.

Вече сме минали операциите на устната, небцето и венеца, развиваме се добре и цепнатината не представлява огромен проблем – храни се добре, говори добре.

Ще бъда много щастлива, ако мога да бъда от полза на родител, почувствал нужда от подкрепата на човек, вече справил се с проблемите дотук.

Email: petiatz@abv.bg
Тел.: +359-897- 804- 507(от 8:00 до 20:00 ч.)

Елвина Димова

Елвина е майка на Светльо роден с двустранна цепка на небцето и устната.

Синът ми расте като едно абсолютно нормално и щастливо момченце, играе и се забавлява като всички други деца, и е много красив. Готова съм и искам да помагам на родители, на които им се раждат дечица с такъв тип малформации, защото съм готова да говоря за това, готова съм да споделя личния си опит. Превъзмогнала съм емоционално „проблема” много отдавна. Искам да вдъхна куража на всички вас, да намаля безпокойствието ви и най-вече паниката в един такъв момент и да ви накарам да се усмихнете и да се радвате на появата на тази нова душичка на белия свят! А има и една приказка, в която аз много вярвам и подкрепям. Тя гласи, че Господ взима едно, но дава друго! Помислете и за това….

Email: vivek@abv.bg
Skype: elvy_1983

Мария Братинова

Първото раждане беше най-щастливия ден в живота ми до този момент и очаквах с нетърпение второто. То обаче беше белязано от тишина в залата и хиляди неизвестни. Синът ми се роди с двойна цепнатина на устната и небцето. Както се казва – гръм от ясно небе. С помощта на близки и познати бързо се ориентирахме какво е добре да правим за нашето малко слънчице. Сега просто следваме етапите за лечение на вродени цепнатини и сме изключително щастливи с нашия чаровник.

Усетих колко е важно да има кой да те подкрепи в такъв момент, колко по-лесно е, когато знаеш, че някой вече е минал по този път. Затова ще съм много доволна, ако и аз успея да помогна на изпадналите в подобна ситуация – да са спокойни и с радост да отглеждат децата си.

Email: mimica@abv.bg
Skype: мaria_bratinova

Ани Шумкова

Ани е майка на момиченце с двустранна цепка на устната, венеца и небцето, родено през 2007 година.
Ани е готова да сподели опита си с други родители и да им помогне да се справят с първоначалния стрес и специфичните нужди на детето през първите години.

От опит знам, че първите часове/дни са най-критични и много важни за майката. Именно тогава тя се нуждае най-силно от емоционална подкрепа, за да може да подреди отново представата за собствения си живот и бъдеще и да се погрижи за детето си. С радост бих помагала на родители на дечица с ВЦУН и на техните близки да се справят с проблемите и да вървят с увереност и оптимизъм напред.

Email: annnie@abv.bg
Skype: annie.shoumkova

Гергана Петрова

Синът ни е на 1 година и половина. Той се роди с пълна едностранна цепнатина на устната, венеца и небцето. Проблемът му беше диагностициран около 20 г.с. от бремеността ми, но въпреки огромните страхове, които имах, взех решение, че заедно със съпруга и близките ни ще се справим с проблема. След като се роди осъзнах, че всъщност не е толкова страшно, колкото си го представях преди това, слушайки мненията на някои некомпетентни хора.

Вече сме минали операциите на устната и небцето при доц. Анастасов в Пловдив и се радваме на едно прекрасно и лъчезарно момченце.

Тъй като лично за мен беше много важен контактът с родители на деца минали по този път, ще се радвам, ако мога да бъда полезна на тези от вас, които имат нужда от морална подкрепа или въпроси относно храненето и лечението на този род аномалии.

Email: gergana_petrova86@abv.bg
GSM: 0898497440

 

Анна Коларова и Георги Димитров

Родители сме на Марти , от гр. София,  роден с едностранна цепка на твърдо, меко небце и устна. Разбрахме за този проблем по време на бременността, което ни даде възможност да се подготвим емоционално и да се информираме за проблема. Той вече е четиригодишно щастливо дете, с минали операции на устна и небце, благодарение на проф. Анастасов и екипът му.Сега се надяваме да бъдем полезни с опита си и на други родители относно хранене, операции, или просто за морална  подкрепа.

Анна Коларова : e-mail : xenaro@abv.bg
 Тел. : 0895 452 491

Георги Димитров : e-mail : djopeto72@gmail.com
Тел. : 0895452490