Родители за контакт

Родителят за контакт е възможност за нови родители, които искат да поговорят с някого извън медицинския екип. Това е уникална възможност за получаване на подкрепа и съпричастност от други родители.


Вижте Родители за контакт в БЪЛГАРИЯ на по-голяма карта

Илияна Мавродиева
Илияна Мавродиева

Илияна Мавродиева

Координатор на Проект „Родители за контакт“. Развива направление за емоционална и психологическа подкрепа за деца и родители на деца с лицеви аномалии.

iliyanamavrodieva@gmail.com

Какво прави родителят за контакт?

Много родители на деца с лицеви аномалии имат полза и оценяват възможността да поговорят с някого, който е способен на съпричастност и може да разбере тяхната ситуация. В тази връзка основната роля на Родителя за контакт е да слуша и да позволи на новите родители да разберат, че могат да получат съчувствие за техните преживявания както и информация от родители, които вече са изминали пътят, който на тях им предстои.

Кръгла маса за дебати
Кръгла маса за дебати

Новите родители могат да потърсят Родител за контакт само за еднократен телефонен разговор и нищо повече. Може да поддържат регулярни телефонни разговори, разговори през чат, електронна кореспонденция, може да се срещат лице в лице. Родителите за контакт на АЛА са добре обучени родители с опит в отглеждането на дете с лицева аномалия.

Едно от най-важните неща, които новите родители на деца с лицеви аномалии трябва да знаят, че те не са сами – могат да разчитат на подкрепа и винаги има някой от другата страна на телефона, който може да ги посъветва, да изслуша техните притеснения.