Ема Саутби демонстрира правилно хранене

Курс “Първи грижи и хранене на новородени деца с лицеви аномалии” за медицински специалисти (27-28 октомври 2012г.)

От 27 до 28 октомври 2012г. в Отделението по Пластична и Краниофациална Хирургия към УМБАЛ „Свети Георги” се проведе курс за обучение на медицински специалисти на тема „Първи грижи и хранене на новородени деца с лицеви аномалии”. В него взеха участие 17 акушерки и медицински сестри от големи болници в страната (Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Разлог, Русе, Сливен, София, Стара Загора, Хасково). На курса присъстваше и Главната медицинска сестра на УМБАЛ – Евелина Божинова, която подкрепи инициативата на Асоциацията.

Обучението се проведе с теоретична и практична част в два дни. Лектори бяха Костадинка Божикова и Севджихан Еюбова, медицински сестри с голям опит в храненето и грижите за деца с лицеви аномалии. Те са преминали три-месечен курс на обучение в Нотингам, Англия. Презентация изнесе и Ема Саутби (Emma Southby), специализирана медицинска сестра в грижите за пациенти с цепнатини в Лондон, Англия. Тя представи добри практики от работата си и организира дискусия относно необходимостта от създаване на мрежа от обучени медицински сестри и акушери, на територията на България. Обсъден беше и примерен протокол за оценка на храненето. В практическата част пред участниците беше направена демонстрация и оценката на храненето на 3 бебета с цепнатина на небцето. Две от бебетата имаха лека форма на Pierre Robin синдром.

Този курс е четвърти по ред, организиран от Асоциация АЛА и с финансовата подкрепа на ECO, за повишаване знанията и практическите умения на медицинските специалисти и акушери за първи грижи при деца с лицеви аномалии. Постави се началото на изграждане на мрежа от медицински специалисти в страната, които да оказват първи грижи, психоемоционална подкрепа и помощ при храненето на деца с лицеви аномалии и техните семейства. Практически координатор е старшата медицинска сестра в Отделението – Нели Хъшова. Експерти и главни консултанти са Костадинка Божикова и Севджихан Еюбова. Специалист с дългогодишен опит в хранителната и говорна терапия е Нина Йорданова от Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина”.