Cordless and Corded Dyson vacuum cleaners Clearance Prices Treadmills For Sale

Благотворителност в полза на родените с лицеви аномалии

Източник: www.karindom.org

На 21 септември 2012, по покана на КАРИН ДОМ, пореден гост на инициативата „Кафе Сосиете“ беше доц. д-р Юрий Анастасов, ръководител на Отделението по пластична и краниофациална хирургия към УМБАЛ „Свети Георги” –  Пловдив, специализирано в лечението на вродени лицеви аномалии с подкрепата на световноизвестни учени и международни организации.

Доц. Анастасов пред аудиторията

Доц. Анастасов разговаря с участниците

На въпроса защо е необходима благотворителността – доц. Анастасов отговаря – защото е голяма честотата на вродени лицеви аномалии и липсва национална политика, а рентабилността и възвращаемостта на средствата е голяма.

Участниците бяха вдъхновени от дейността на доц. Анастасов – утвърден професионалист в България, признат и от международни организации, а също и ярък филантроп – отдаден на идеята да се осигури максимално добро, комплексно лечение на пациентите с лицеви аномалии и да се предотврати изоставянето на деца в домове поради това, че имат цепнатина на устната и/или небцето. Това са и целите на Асоциация за лицеви аномалии (АЛА) – организацията, обединява пациенти с лицеви аномалии и техните родители, на която доц. Анастасов е съоновател през 1997г. От тогава до днес постигнатото е много – подпомогнато е лечението на деца с вродени цепнатини на устната и/или небцето, вкл. и на деца, изоставени в домове, като е привлечено и допълнително финансиране и специалисти. От 2011г. за тези деца е осигурено дофинансиране на ортодонтско и логопедично лечение и мултидисциплинарно консултиране в Центъра в Пловдив. Доц. Анастасов споделя, че за съжаление са малко ортодонтите в България, които приемат пациенти с лицеви аномалии, а неговият екип се стреми да предлага непрекъснато възможности за повишаване квалификацията на такива специалисти, както и на сестри, акушерки, неонатолози и др. лекари.

Организацията АЛА издава и предоставя безплатно информационни материали за родители и медицински специалисти. Заслуга на АЛА е и създаването на национална родителска мрежа от обучени родители за оказване на взаимопомощ и подкрепа на нови родители в най-трудните първоначални моменти след раждането на дете с лицева аномалия. За тази своя дейност, която е насочена към предотвратяване изоставянето на деца, получава наградата «Проект на годината 2011». Данните от проучванията, които организацията прави, показват, че 60% от семействата, чиито бебета са родени с лицеви аномалии, са били посъветвани да изоставят децата си в дом. В 30% от случаите на майките не е разрешено да видят децата си в първите дни след раждането. Въпреки че в много случаи на родителите е казвано, че няма да се справят с храненето, данните сочат, че в 77% от случаите няма нужда от сондово хранене.

Инициативността и професионализма на доц. Анастасов продължават и в посока създаване на регистър за пациенти с вродени лицеви аномалии, филм за хранене на такива пациенти и лобиране пред Европейската комисия за създаване на европейски стандарт за ранна грижа при деца с вродени лицеви аномалии.

Родители и медици изразиха своята благодарност и възхищение от всеотдайността на доц. Анастасов. Отзивът на г-н Иван Станчов след срещата беше: „Той е невероятен! Браво!” Като потвърждение на това в съботния ден доц. Анастасов проведе обучение пред 45 медици, логопеди и психолози на тема вродени лицеви аномалии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

Дарете сега