Cordless and Corded Dyson vacuum cleaners Clearance Prices Treadmills For Sale

АЛА инициира въвеждане на стандарти в лечението на деца с лицеви аномалии

Асоциация АЛА участва в кръгла маса на тема: „Ранното детско развитие – реалност и перспективи“, която се проведе в зала „Изток“ на Народното събрание. Дискусията бе под патронажа на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и се организира от Българска педиатрична асоциация, УНИЦЕФ България и Български Червен кръст.

Председателят на АЛА Жана Ангелова постави въпроса за осигуряването на комплексно лечение на деца, родени с лицеви аномалии от страна на държавата. Засега Здравната каса поема само хирургията, което е само част от цялостното лечение. Останалите аспекти от грижите напълно липсват в кличничните пътеки.

За да се постигне пълноценно физическо и психическо здраве и развитие на потенциала на деца, родени с лицеви аномалии, комплексната терапия включва специалист по хранене, логопед, ортодонт, психолог. Тази цялостна грижа е държавно осигурена за тези пациенти в повечето Европейски страни.

През февруари 2106-та година Европейския комитет по стандартизация прие стандартизационен документ за приложение в ЕС – Технически доклад  CEN/TR 16824 – Early care services for babies born with cleft lip and/or palate.

След кръглата маса, Жана Ангелова изпрати писмо до д-р Даниела Дариткова с молба за задействане на процедура по изготвяне на нормативен документ за прилагането на Европейските стандарти за лечение и в България.

„Имаме огромен шанс да използваме труда и постигнатото от водещи и утвърдени специалисти от цяла Европа, без това да ни струва каквито и да е средства, да синхронизираме в голяма част грижите за децата с лицеви аномалии в България с тези от Европа. Дори частичното прилагане на стандартите ще промени живота на много семейства. Възможно е само с малко усилия и желание да постигнем много за група деца, които да бъдат пълноценна част от нашето общество“, посочва Жана Ангелова в писмото до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Това, за което настоява АЛА е да се създаде дискусия на ниво парламент и/или Министерство на здравеопазването във връзка със съществуващите европейски документи, които посочват конкретни правила на поведение, така че и в България да има нормативен документ, който да определя условията и грижите при поставяне на диагноза, при раждането на дете с лицева аномалия и при първите грижи за него.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

Дарете сега