Cordless and Corded Dyson vacuum cleaners Clearance Prices Treadmills For Sale

60 бебета и 3 бременни майки са консултирали през годината специалистите по хранене

60 бебета и 3 бременни майки са консултирали през 2016-та година от медицински сестри и акушерки, които са преминали обучения за специалисти по хранене на деца с лицеви аномалии. 11 от консултираните деца са били от ДМСГД-та в страната, като 7 от тях живеят в домове в Северна България. Тези данни станаха ясни след регулярната годишна среща на сестрите – специалисти по хранене.

По време на срещата, която се проведе в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив бяха отчетени и обсъдени всички случаи, по които е работено през годината. Все още процент от децата, родени с цепнатина на устната и/или небцето са оставяни в дом, защото на родителите се казва, че не могат да се справят сами с храненето им.

„В много от случаите на деца с цепнатина на небцето е необходимо майката да се срещне със специалист по хранене непосредствено след раждането. Храненето е жизнено важен процес и именно в този момент бебето и родителите се нуждаят от подкрепа, за да се справят с проблемите и да се подготвят за предстоящите операции. Добре е да се знае, че освен помощ за самото хранене, ние оказваме и много важната за семейството психо-емоционална подкрепа. Родителите са силно стресирани и имат нужда да им се помогне, за да се справят със собствените си емоции и да продължат по най-добрия за детето начин. За съжаление и до днес често родители получават съвет да оставят бебето си и някои по го правят. А отглеждането в институция крие риск от по-чести инфекции и така операциите се отлагат във времето. За всички нас е пределно ясно, че животът на детето в условия, различни от семейните забавя неговото развитие.“ Това споделя координаторът на мрежата от специалисти, старша сестра Недялка Сланинкова.

На годишната среща присъстваха Ема Саутби от Великобритания и Костадинка Божикова, утвърдени специалисти, които са в основата на обученията от самото начало на създаване на мрежата.

Тази година в срещата се включи и психологът на АЛА – Силвия Караколева с лекция за синдрома на професионалното изчерпване. Благодарение на фондация Хестия, която предостави безплатно теста Burnout-Q участниците направиха оценка на собственото си състояние, а получената обратна връзка им помогна с конкретни насоки.

IT специалистът Митко Божинов, който обслужва технически и административно Регистъра на пациентите с лицеви аномалии помогна на някои от участниците да актуализират данни. Той им обясни как да добавят и допълват информацията за пациенти си.

В срещата участваха сестри от София, Варна, Видин, Пловдив, Враца, Разлог, Хасково, Велико Търново и Русе.

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

Дарете сега