Обучение „Родител за контакт“ 2014

В началото на месец февруари 8 родители на деца с вродени лицеви аномалии от различни краища на България пристигнаха в град Пловдив, за да вземат участие в програмата на АЛА „Родители за контакт”. В рамките на 3 дена бъдещите родители за контакт получиха основни познания за това какво представлява ролята Родител за контакт и как да бъдат полезни на другите.

Участниците споделиха, че основната мотивация за участието им в това обучение идва оттам, че самите те са получили незаменима подкрепа от настоящи Родители за контакт в труден за тях момент.

В края на обучението бъдещите Родителите за контакт споделиха, че си тръгват удовлетворени от обучението и научили много полезна информация. Те се надяват, че с подкрепата на АЛА и с помощта на техния личен опит, ще могат да помогнат на много семейства в труден за тях период.

Предстои окончателното и конкретно вписване на всичките или част от тези родители в мрежата на родители за контакт, за което ще потърсим мнението на нашите специалисти, УС на АЛА  и  мнението на самите родители за това дали наистина те ще могат да се справят с новата им функция.

Искаме да изкажем специални благодарности на Сюзан Карол, бивш председател на КЛАПА, която пристигна от Англия и ни подкрепи в обучението на Родителите за контакт.

Нека да припомним, че програмата „Родител за контакт” стартира през 2009 година по адаптиран за България обучителен модел предоставен от английската организация КЛАПА. През годините обучението бе финансирано от CLAPA, Фондация Лале и понастоящем от Българо-Швейцарска програма за сътрудничество. Към настоящия момент, АЛА има изградена родителска мрежа в цяла България, състояща се от над 20 Родители за контакт.