Жоел Лифо – Първи пациент от Албания

През януари 2018 година с нас се свърза с г-н Марк Стосчер, директор на организация с нестопанска цел – Torchbearers, работеща в Албания. Ставаше въпрос за бебе, родено с цепнатина на устната и небцето. Оказа се, че в търсене на помощ за хирургичното лечение на новороденото момченце, г-н Стосчер е насочен към АЛА от „Smile train“.

Разменихме си няколко имейла, в които му предоставих подробна информация за хирургичния протокол, прилаган от екипа в Пловдив, възможните дати за първата операция за реконструкция на устната и за разходите за нея, които като чужди граждани ще трябва да заплатят в болницата. Давахме си сметка за някои факти, които усложняваха лечението на бебето в България – отдалечеността на с. Гонче, селото, в което живее семейството на бебето и което се намира високо в планината, далеч от столицата Тирана. За да стигнат до България, семейството трябваше да пътува през планината, да прекоси Македония и половин България. Около 9 часа шофиране с тримесечно бебе нямаше да бъде лесно. И за да не бъде всичко това напразно, трябваше да сме сигурни, че идвайки в България, бебето е здраво. За да е възможна комуникацията на медицинския екип с родителите, Г-н Ерик Гънди от организацията „Torchbearers“ придружаваше семейството и превеждаше от албански на английски и обратно.

Тъй като бебето беше планирано за операция в понеделник, 16-ти април, трябваше да бъде в болницата в неделя и да мине преглед при педиатър. Семейството беше тръгнало за България в събота и в неделя беше в Пловдив за приемане в болницата.

Бих искала да споделя, че първия път, когато се срещнах с родителите те бяха много уплашени, несигурни и тревожни. Опитах се да ги успокоя, но не беше възможно. В чуждата езикова среда, в която не разбират и една дума те бяха силно стресирани, особено в деня на операцията. За щастие операцията мина много добре, без никакви усложнения. На следващия ден за пръв път видях усмивка на лицето на майката.

Попитахме семейството защо, при всички тези усложняващи обстоятелства, са избрали да лекуват бебето в България. Отговориха, че това лечение ще им струва много пари в Албания и няма да получат такава грижа и внимание. Вярвам, че това е истина и се радвам, че помагаме на децата с цепнатини дори извън България. И това се случва благодарение на значителната помощ, която получаваме от „Smile train“. Всъщност от няколко години Центъра в Пловдив лекува пациенти от Македония, а сега за първи път и от Албания.

Жана Ангелова,

Председател на УС на Асоциация АЛА


Снимки преди и след операцията.