АЛА проведе обучение на специалисти, които оказват подкрепа на хората с видими различия

30 специалисти от София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Разлог се включиха в двудневния обучителен семинар, организиран от асоциация АЛА по проект Face Value. Целта на проекта е да се подобри предоставянето на психосоциална подкрепа за хората с видими различия във външния вид. В обучението присъстваха психолози, консултанти по кърмене и хранене, преподаватели в медицински университети, логопеди, акушерки, лекари по дентална медицина.

Установено, че след кратко обучение и достъп до подходящи материали здравните специалисти могат да предоставят подходяща психосоциална подкрепа. Целта на “Face Value” е да се повиши разбирането за това с какви предизвикателства в общуването и социалния живот се сблъскват хората с лицеви аномалии и техните семейства и да се разискват различни начини за подкрепа.

По време на обучението бяха обсъдени темите: „Психологически и социални аспекти на живота с вродено видимо различие“, „Рискови социални фактори, обуславящи трудното приспособяване“, „Преход от биомедицински модел на лечение към холистичен подход при предоставяне на грижи за пациента“ и други.

Лектори в семинара бяха Жана Ангелова – председател на Асоциацията на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители, д-р Радост Великова – ортодонт и приятел на АЛА, Силвия Караколева – психолог към АЛА.

В рамките на проекта Face Value са изработени обучителни материали.  За да се гарантира ефективността му, той ще бъде пилотно тестван сред 80-120 здравни специалисти в България, Латвия, Сърбия и Турция. Крайният продукт, тоест обучнителните материали ще бъдат достъпни безплатно в интернет страницата на проекта: www.facevalue.cc.