Френски лекари оперират в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Неврохирургът проф. Патрик Делем и пластичният хирург проф. Филип Пелерен оперират в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив тежки краниофациални аномалии. Те са тук по покана на болничното заведение и на проф. Юрий Анастасов, ръководител на Отделението по пластична и краниофациална хирургия.

На снимката отляво – надясно са: доцент Христо Желязков, професор Патрик Делем, професор Филип Перелен, професор Юрий Анастасов, д-р Костадин Гигов.

Лекарите ще работят напълно безвъзмезно в продължение на седмица и ще оперират в екип с проф. Юрий Анастасов, д-р Костадин Гигов, неврохирургът доц. Христо Желязков.

В първия ден на престоя си те имаха над двайсет консултации с пациенти от цялата страна. До момента е извършена една операция на 5-месечно дете – краниопластика и дистракция на среден лицев масив.

Предстоят още няколко операции на деца на възраст от 5 месеца до 8 годинки.

Фондът за лечение на деца заплаща пътните разходи на лекарите и престоя им тук.

20 деца годишно се оперират от чуждестранни специалисти в специализираното отделение в Пловдив, по покана на проф. Юрий Анастасов. Оперирали са лекари от САЩ, Испания, Холандия, Индия.  Работата на тези специалисти спестява значителни средства на държавата и семействата за пътуване, престой в чужбина, болнично лечение.